Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is niet alleen een zaak van universiteiten en academische ziekenhuizen. Het is een onmisbaar onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg.

De onderzoekers bij GGz Centraal werken binnen verschillende onderzoeksgebieden, maar met één doel: de kwaliteit van onze cliëntenzorg vergroten.

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschap en de praktijk

Verbeteren begint bij het herkennen van een probleem. En die herkenning? Die begint op de werkvloer!

Veel van onze onderzoekers werken daarom ook als behandelaar: een mooie combinatie voor praktijkgericht onderzoek. Die hebben zo een directe invloed op diagnostiek en behandeling. Zo verbeteren we continue de kwaliteit van onze zorg en werken we aan onderzoek wat er echt toe doet.

We helpen jou bij het uitvoeren van je onderzoek

Binnen de afdeling wetenschappelijk onderzoek we jou inhoudelijk, maar ook bij het organiseren en uitvoeren van je onderzoek. Denk daarbij aan:

  • Advies bij het opstellen van je onderzoeksvoorstel en het aanvragen van subsidies 
  • Aansluiting bij een onderzoeksgebied met ervaring in het wetenschappelijke bedrijf 
  • Hulp bij je weg vinden in wet- en regelgeving omtrent onderzoek 
  • Ondersteuning bij statistische analyses 
  • Trainingen, strekkend van het schrijven van wetenschappelijke artikelen, tot posterpitches, zowel als werken met verschillende analysesoftware (SPSS, R-studio, ATLAS.ti) 
  • Ondersteuning bij het presenteren van je resultaten naar de buitenwereld in begrijpelijke taal

Onderzoek tijdens jouw postmaster opleiding

Een goede aansluiting tussen theorie en praktijk, dat vinden we belangrijk in ons wetenschappelijk onderzoek. Dit is een verplicht onderdeel van de A-opleiding, P-opleiding en de VS-opleiding. Dat doen we in een breed netwerk, samen met universiteiten en andere instellingen.

Promoveren bij GGz Centraal

Ook bij GGz Centraal bieden we de mogelijkheid om te promoveren. Binnen jouw opleiding, maar ook als traject naast je werk als behandelaar. Wil jij meer weten over onze promotie-trajecten? Neem dan contact op met de afdeling Wetenschap.

Een onderzoeksstage lopen

Doe je een bachelor of (onderzoeks)master en wil je met het onderzoek tijdens jouw afstudeerscriptie een directe invloed hebben op de praktijk? Dat kan bij GGz Centraal!

Stuur een mail met jouw onderwerp van interesse naar afdeling Wetenschap. De coördinatoren nemen contact met je op over mogelijke onderzoeken om bij aan te sluiten.

 

Onze onderzoeksgebieden

We doen onderzoek naar verschillende thema's: Leefstijl & Somatiek, Autisme, Stemmingsstoornissen, Vroege Interventie bij BPD en Datagedreven Werken. 

Daarnaast hebben we een aantal grootschalige projecten binnen GGz Centraal. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • GOAL!: Een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met EPA in de ambulante zorg.
  • PRIMARY: een onderzoek naar de effectiviteit van een app-interventie om jongeren voor behandeling meer te laten begrijpen over hun emoties.
  • De SAM applicaties, die de eigen regie van mensen met een autismespectrumstoornis ondersteunt in het omgaan met dagelijkse ervaren stress.

Aan jou de keuze

GGz Centraal is omvangrijk en divers. Daarom kunnen we inspelen op individuele ontwikkelwensen, functie-inhoud en type behandelprogramma. Aan jou de keuze.

Bekijk onze vacatures

Meer informatie over Wetenschappelijk Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek staat binnen GGz Centraal als een huis. Bekijk hier aanvullende informatie over onze onderzoekslijnen, resultaten en publicaties.

Lees meer over ons wetenschappelijk onderzoek