Praktijkopleiding tot verpleegkundige
Leerling verpleegkundige bij GGz Centraal
GGz Centraal is niet alleen een werkplek, het is ook een plek om te leren. Ontdek hoe je tijdens je opleiding direct ook werkt aan jouw loopbaan binnen de psychiatrie.
- Home
- Opleiden & Ontwikkelen
- Praktijkopleiding Verpleegkundige
Werken als leerling verpleegkundige in de specialistische ggz
Werken in de psychiatrie is geen dag hetzelfde. Of je nu in de kliniek werkt, op pad bent voor ambulante zorg of ondersteuning biedt aan mensen die beschermd wonen.
Je krijgt de kans om tijdens de opleiding te werken met mensen met uiteenlopende psychische gezondheidsproblemen zoals stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en andere psychiatrische problematiek.
Volg jouw opleiding bij GGz Centraal
Heb je een afgeronde vooropleiding in de zorg of wil je overstappen van een voltijd opleiding naar een leer-werktraject? Dan kun je jouw mbo- of hbo-opleiding tot verpleegkundige in de psychiatrie volgen bij GGz Centraal.
Wat ga je tijdens jouw opleiding doen?
Jouw taken als leerling verpleegkundige zijn onder meer het observeren van gedrag, behandelplannen op maat opstellen en uitvoeren, zorg verlenen bij crisissituaties . En natuurlijk het ondersteunen en begeleiden van mensen in hun hersteltraject. Dit alles doe je samen met een team van professionals.
Leer de ggz kennen op verschillende praktijklocaties
Tijdens je opleiding werk je op verschillende leer-werkplekken. Zoals High en Intensieve Care, ouderenzorg, langdurige behandeling, ambulante zorg of kind en jeugd. Afhankelijk van je opleidingsroute doe je op 2 of 3 leer-werkplekken praktijkervaring op.
Ons werkgebied bestaat uit de volgende regio's: Eemland, Gooi en Vechtstreek, Flevoland en Veluwe & Veluwe Vallei.
Extra kennis over de ggz met onze unieke locatielesdagen
Bij GGz Centraal krijg je naast jouw reguliere opleidingsprogramma óók lesdagen op locatie. Je leert van artsen, verpleegkundig specialisten en ervaringsdeskundigen de fijne kneepjes van het vak. Met thema's zoals verslaving, leefstijl, trauma, onvrijwillige zorg en psychopathologie.
Niet alleen vakkennis dus, maar ook praktische vaardigheden die je direct kunt toepassen in je werk.
Verschillende opleidingstrajecten
Zowel mbo- als de hbo-opleidingen starten 2 keer per jaar, in februari of september. Tijdens de praktijkopleiding werk je ongeveer 3 dagen in de week op je leer-werkplek. Daarnaast krijg je 1 dag in de week theoretisch onderwijs. We hebben verschillende opleidingstrajecten voor leerling-verpleegkundigen:
- Mbo-opleiding, niveau 4:
Je volgt de opleiding aan het ROC Midden Nederland in Amersfoort.- Heb je een VIG-opleiding afgerond? De verpleegkunde opleiding duurt dan 2 jaar.
- Andere opleidingsachtergrond? Dan duurt de opleiding 2,5 tot 3 jaar.
- Hbo-V opleiding:
- Heb je al een mbo 4 verpleegkundige opleiding afgerond, dan duurt de opleiding 2,5 jaar. Je volgt de opleiding aan de VIAA in Zwolle.
- Heb je een andere opleiding in de zorg afgerond, zoals SW of MWD? De volledige opleiding duurt dan 4 jaar. Met vrijstellingen kan de duur van de opleiding korter zijn. Je volgt de opleiding aan Windesheim in Almere of CHE in Ede.
Goede randvoorwaarden
Ervaren werkbegeleiders en praktijkopleiders begeleiden en ondersteunen je in het leerproces. De korte lijnen met de verschillende opleidingsinstellingen zorgen voor duidelijke afstemming tussen de theorie en praktijk.
En wat helemaal mooi is: jouw opleiding, studieboeken en zelfs één studiedag per week vergoeden we naar rato. Zo kan jij je volledig focussen op je studie en werk.
Van staffuncties naar leerling-verpleegkundige
'Ik werkte voornamelijk achter de computer. Is dit nou wat ik wil, waar ik gelukkig van word? Die vraag knaagde aan me en liet me niet meer los.'
Van de ouderenzorg naar de ggz
'Ik werkte eerst in de ouderenzorg. Een geweldig vak, maar fysiek erg zwaar. Tegelijk vond ik de psychogeriatrie altijd al het leukste aan mijn werk. Een opleiding volgen in de ggz was dus een logische, volgende stap.'