GGz Centraal ziet klachten als belangrijke bron van informatie tot verbetering van de kwaliteit van de zorgverlening aan haar cliënten. Cliënten kunnen klachten op diverse manieren kenbaar maken. Het indienen van klachten bij de klachtencommissie is één van de mogelijkheden. Patiënten van GGz Centraal kunnen klachten indienen bij de onafhankelijke klachtencommissie Midden-Nederland.
De Regionale Klachtencommissie Midden-Nederland behandelt klachten op grond van de Wet verplichte ggz (Wvggz) en klachten op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) in geval er sprake is van een gecombineerde klacht. De commissie behandelt tevens klachten op grond van de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2015. Per klachtbehandeling wordt een klachtencommissie ad hoc samengesteld bestaande uit drie leden: de voorzitter-jurist, psychiater en een lid op voordracht van de Centrale Cliëntenraad. Vanwege het aflopen van de zittingstermijn van de huidige voorzitter is GGz Centraal op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de klachtencommissie patiënten/cliënten.
Uw taken als voorzitter:
- het beoordelen van de (voorlopige) ontvankelijkheid van alle binnenkomende klachten.
- het beslissen over schorsingsverzoeken in de zin van de Wet verplichte ggz.
- in samenwerking met de ambtelijk secretaris regie voeren over klachten richting bemiddeling of richting hoorzitting.
- het - in nauw overleg met de ambtelijk secretaris – opstellen van het jaarverslag van de commissie.
- inhoudelijke en procedurele afstemming met de vicevoorzitters.
- het voeren van kennismakingsgesprekken of sollicitatiegesprekken (nieuwe externe leden).
- het (mede) aansturen van diverse jaarlijkse overleggen (klachtencommissie, raad van bestuur, directeuren, patiëntvertrouwenspersonen, centrale cliëntenraad).
- het aansturen van het scholingsprogramma.
Op jaarbasis ontvangt de commissie ongeveer 50 klachten, die in een hoorzitting worden behandeld. De hoorzittingen vinden op locatie plaats. De belangrijkste locaties van GGz Centraal zijn te vinden in Amersfoort, Hilversum, Almere, Lelystad en Ermelo. De klachtencommissie wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris die op haar beurt wordt ondersteund door een secretaresse. In de praktijk werken vooral voorzitter en ambtelijk secretaris nauw met elkaar samen.