Praktijkopleiding tot verpleegkundige

Leerling verpleegkundige bij GGz Centraal

Je kijkt naar de mens achter de psychische aandoening en betrekt de omgeving in het afstemmen van de zorg. Zo werk jij als leerling verpleegkundige aan ons doel om patiënten zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven te geven.

Bekijk onze opleidingsplaatsen

Praktijkopleiding tot verpleegkundige
Praktijkopleiding tot verpleegkundige

Werken als leerling verpleegkundige in de specialistische ggz

Tijdens jouw opleiding in de psychiatrische 24-uurs zorg of een ambulant team leer je hoe je mensen ondersteunt en begeleidt. Denk daarbij aan alle aspecten van het functioneren. Van lichamelijke zelfzorg, tot een zinvolle dagbesteding en hulp bij sociale contacten. Dat doe je methodisch, op basis van het behandelplan van de patiënt.

Volg jouw opleiding bij GGz Centraal

Heb jij een afgeronde vooropleiding in de zorg of wil jij overstappen van een voltijd opleiding naar een leer-werktraject? Dan kun je jouw mbo of hbo opleiding tot verpleegkundige in de specialistische ggz volgen bij GGz Centraal.

Ieder jaar diplomeren we zo’n 25 mensen tot verpleegkundige. Door jouw eerdere ervaring in de zorg, kun je naast jouw theoretische lesdagen direct aan de slag op één van onze locaties. Zo doe je waardevolle vakkennis op in de praktijk. Je leert immers nergens zoveel over de zorg als op de werkvloer.

Verschillende opleidingstrajecten

Zowel de hbo als de mbo opleidingen starten 2 keer per jaar, in februari en september. Tijdens jouw praktijkopleiding tot verpleegkundige werk je ongeveer 3 dagen in de week op een van onze locaties. Daarnaast krijg je 1 dag theoretisch onderwijs bij een van de opleidingsinstellingen waarmee wij samenwerken.

We hebben 4 verschillende opleidingstrajecten voor leerling verpleegkundigen en één voor leerling-verzorgenden:

  • Mbo-opleiding, niveau 3: Als VIG-leerling kun je vanuit jouw BOL-opleiding overstappen naar onze BBL opleiding tot verzorgende. Afhankelijk van hoe ver je bent met de BOL-opleiding, duurt de opleiding maximaal 2 jaar. Je volgt de opleiding aan het ROC Landstede in Harderwijk.

  • Mbo-opleiding, niveau 4: Hierbij zijn 2 opleidingstrajecten, afhankelijk van jouw vooropleiding. Je volgt de opleiding aan het ROC Midden Nederland in Amersfoort.
    • Voor verpleegkundigen die al een VIG opleiding hebben afgerond, duurt de opleiding 2 jaar.
    • Heb je een andere opleidingsachtergrond? Dan duurt de opleiding 2,5 tot 3 jaar.

  • Hbo-V opleiding: hierbij zijn 2 opleidingstrajecten:
    • Voor verpleegkundigen die al een mbo 4 opleiding tot verpleegkundige hebben, duurt de opleiding 2,5 jaar. Je volgt de opleiding aan de VIAA in Zwolle.
    • Heb je een andere opleiding in de zorg, zoals SPH of MWD, en wil je de hbo-V volgen? Dan volg je de 4-jarige opleiding aan de CHE in Ede. De opleiding bestaat uit 8 modules. Omdat je al een achtergrond in de zorg hebt, is de kans groot dat je vrijstellingen krijgt voor een aantal van deze modules.

Vacatures voor onze opleidingsplaatsen

We faciliteren in goede randvoorwaarden

We faciliteren in goede randvoorwaarden

Een opleiding volgen naast je werk, dat is natuurlijk niet niks. Het behouden van een goede werk-privé balans is belangrijk, zodat je de opleiding succesvol kunt afronden. Om je daarbij te helpen, faciliteren wij in de randvoorwaarden.

We investeren in een goed leerklimaat op jouw werklocatie en ondersteunen je met goede secundaire voorwaarden. Zo betalen wij jouw opleiding en studieboeken en krijg je één studiedag in de week uitbetaald.

Leer de ggz kennen op verschillende praktijklocaties

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige leer je de praktijk kennen binnen verschillende zorgteams en specialismen. Waar ligt jouw interesse?

Je werkt telkens 1 tot 1,5 jaar op een afdeling. Dat betekent dat je, afhankelijk van jouw opleidingstraject, ervaring opdoet op 2 of 3 locaties. We proberen een traject te creëren dat past bij jouw voorkeuren, zodat je ervaring opdoet in een setting waarin jij je als verpleegkundige verder wilt ontwikkelen.

Vaste samenwerkingsverbanden met opleidingsinstellingen

We hebben vaste samenwerkingsverbanden met de verschillende opleidingsinstellingen. De lijnen zijn kort en er is een goede communicatie. Dat zorgt voor een goede afstemming tussen de theorie en praktijk.

Daarnaast investeren onze praktijkopleiders en werkbegeleiders in een goede band met jou als leerling verpleegkundige. Want zeker in een complex vakgebied als de psychiatrie, is het belangrijk dat je kunt terugvallen op een ervaren begeleider.

Image with text element

Van staffuncties naar leerling-verpleegkundige

'Ik werkte voornamelijk achter de computer. Is dit nou wat ik wil, waar ik gelukkig van word? Die vraag knaagde aan me en liet me niet meer los.'

Lees het verhaal van Justin

Image with text element

Van de ouderenzorg naar de ggz

'Ik werkte eerst in de ouderenzorg. Een geweldig vak, maar fysiek erg zwaar. Tegelijk vond ik de psychogeriatrie altijd al het leukste aan mijn werk. Een opleiding volgen in de ggz was dus een logische, volgende stap.'

Lees het hele verhaal van Sabine

Bekijk onze vacatures

Wil jij je binnen GGz Centraal ontwikkelen tot een zelfstandige, professionele en gediplomeerde verpleegkundige? Wij kijken uit naar jouw sollicitatie!

Solliciteer voor onze praktijkopleiding

Contact

Heb je nog vragen over de praktijkopleiding tot verpleegkundige? Neem dan contact op met onze praktijkopleiders. Die helpen je graag verder met uitgebreide informatie.

Neem contact op