Het belang van innovatie tijdens de GZ-opleiding

Innovatie moet een vast onderdeel worden van de GZ-opleiding, bepleit klinisch psycholoog Barbara Montagne. In de podcast vertelt ze over het ontwikkelen van een innovatie-mindset en de lessen in innovatie die ze voor psychologen in opleiding verzorgt.

Daarin wordt ze aangevuld door GZ-psycholoog Lisa van Hal, die naast haar GZ-opleiding werkte aan een innovatie rondom het bevorderen van sociale contacten van cliënten. 

Innovatie en vernieuwing in de GGZ: het belang van innovatie tijdens de GZ-opleiding
Innovatie en vernieuwing in de GGZ: Innovatie tijdens de GZ-opleiding
Luister naar de podcast over het belang van innovatie tijdens de GZ-opleiding

Luister naar de podcast over innovatie tijdens de GZ-opleiding

'We leven in een tijd van constante verandering,' vertelt Barbara. 'En daarom is het vermogen om als psycholoog adaptief te zijn en verandering te omarmen belangrijk. Als psycholoog moet je ontwikkelingen aangrijpen en kijken hoe we daarmee de zorg verder kunnen verbeteren. Net zoals academisch werk inherent is aan ons vakgebied, zou innovatie dat eigenlijk ook moeten zijn.' 

'Innovatie is natuurlijk geen doel op zich,' vult Lisa aan. 'Het is een mindset, een manier van denken en werken. Het startpunt blijft altijd het probleem. Die moeten we beter leren doorgronden, voordat we over gaan tot de oplossing.'

Luister hier naar de aflevering

In de podcast vertellen Lisa en Barbara over hun visie op innovatie tijdens de GZ-opleiding. En vertelt Lisa over haar project, hoe deze tot stand kwam en de resultaten. 

Luister naar de podcast op Spotify, via Apple Podcasts of in jouw favoriete podcast-app.

Toolkit sociale contacten - innovatie in de ggz
Toolkit sociale contacten - innovatie in de ggz

Podcasts over innovatie in de ggz

Bij GGz Centraal gebeurt er veel om innovaties in de zorg door te voeren. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, met de nieuwste technologie of door kleine aanpassingen op een afdeling.

Luister meer podcast-afleveringen Lees meer over ons innovatie-netwerk

Jouw idee in de praktijk

Ben jij op zoek naar een werkplek waar jij de ruimte krijgt om jouw ideeën uit te voeren? Met autonomie en een open houding tegenover vernieuwing?

Bekijk onze vacatures

Meer weten over de toolkit sociale contacten of innovatie tijdens de GZ-opleiding?

Interesse in de toolbox voor sociale contacten na het luisteren van de podcast? Neem voor meer informatie contact op met Barbara Montagne. 

Bekijk hier meer informatie over onze opleidingen voor psychologen. Of lees meer over het innovatie-netwerk binnen GGz Centraal.