Werken in de voortgezette klinische behandeling
Met kleine stapjes werken aan herstel
In de voortgezette klinische behandeling begeleid je patiënten die langdurig zijn opgenomen. De zorg is gericht op het opbouwen van een band met de patiënt.
Vanuit die relatie werk je in kleine stapjes aan het herstel: een dagstructuur, sociaal contact en een goed humeur. Zo zorg je voor een zo fijn mogelijk verblijf en een waardevolle invulling van het leven van de patiënten in de langdurige ggz.
- Home
- Vakgebieden
- Voortgezette klinische behandeling
Werken vanuit de presentiebenadering: aandacht en onvoorwaardelijkheid
Patiënten in de voortgezette klinische behandeling kunnen onvoorspelbaar zijn. Boze of angstige buien worden afgewisseld met juist hele heldere én gezellige dagen. Contact maken en luisteren staat dan ook centraal in het werk. En dat is direct ook wat het werken in de langdurige psychiatrie mooi maakt.
Present zijn en rust bewaren is belangrijk in het werk. Wat er ook gebeurt, je gaat naar de patiënt toe en bent er voor de patiënt. Dat doe je met geduld en door kalm te blijven. Zo bouw je een relatie op met de patiënt. En vanuit daar werk je in kleine stapjes aan het herstel.
Herstelgericht werken in de langdurige ggz
Toewerken naar een terugkeer in de maatschappij. Dat is onze visie binnen de voortgezette klinische behandeling. In de praktijk is dit een langdurig proces, dat in kleine stapjes gaat.
Herstel is een veelomvattende term. Boodschappen doen, naar de dagbesteding of leuke dingen beleven in de vrije tijd. Vanuit een multidisciplinair team ondersteun je de patiënt in het opbouwen van een dagstructuur, sociale contacten en het creëren van een positieve stemming.
'Onderwerpen als gezond eten, beweging of een goede nachtrust zijn belangrijk in het herstel. Het is leuk om daar met creativiteit en in samenwerking met het verpleegkundigen team aan bij te dragen.'
Sandra van Papeveld, activiteitenbegeleider en leefstijlcoach
'De cliënten zijn echt uniek. Je hebt bijzondere interacties en we hebben echt veel lol. Natuurlijk, patiënten kunnen ook boos of angstig zijn. Maar als ik met mijn activiteiten iemands stemming kan ombuigen, is dat ook een stukje herstel.'
Melvin Motshagen, activiteitenbegeleider