Werken als triagist in de ggz
Een uitdagende rol waarin je verwijzers helpt met vragen in de acute psychiatrie
- Home
- Vakgebieden
- Triagist in de ggz
Wat doet een triagist in de ggz?
Als triagist in de ggz help je verwijzers of collega’s uit de ggz. Zoals de politie of ambulancebroeders, maar ook huisartsen of woonbegeleiders die toch even over een situatie willen overleggen.
Je hebt een goed overzicht van de zorgkaart en helpt in het aanbieden van passende hulp. Ook zet je lijnen uit naar andere organisaties, zoals Veilig Thuis of de crisisdienst.
'Het werk van een triagist is hollen of stilstaan'
‘Als triagist weet je nooit wie je aan de lijn krijgt en waarom ze bellen. De politie belt over een verwarde man die de ruiten bij een supermarkt ingooit. Of een begeleider vraagt om advies over een cliënt die wilde gaan slapen, maar compleet in paniek is.'
'Het eerste wat je als triagist doet, is een situatie uitvragen. Waardoor ontregelt iemand en wat zijn beschermde factoren? Je probeert zo beeld te schetsen van de omstandigheden waar de persoon aan de andere kant van de lijn in zit.’
Misvattingen over het werk als ggz triagist
Triagist verpleegkundigen Paul en Minousch zijn er van overtuigd: zij hebben het leukste werk én team van GGz Centraal. Toch bestaan er bij andere verpleegkundigen toch nog wel misvattingen over hun werk. Want doet een triagist in de ggz hetzelfde als een triagist op de huisartsenpost? En is het niet saai, al dat telefoneren?
GGZ Triage: een centraal punt met informatie over de ggz
Als een cliënt niet wordt opgenomen door de crisisdienst, wat kan een huisarts dan wél doen? Ook in die gevallen kan de ggz triage helpen.
In dit verhaal blikt triagist verpleegkundige Minousch terug op een gesprek met een groep huisartsen. Aan het begin waren die enigszins sceptisch over de ggz en het werk van de triagisten. Maar uiteindelijk liepen ze enthousiast de deur uit.
Triagist verpleegkundige Hans combineert werken op de HIC en de triage
'Het werk op de HIC en de triage sluiten eigenlijk perfect op elkaar aan. Patiënten waarvoor ik de verwijzer de ene dag spreek, zie ik de volgende dag vaak op de HIC. Een leuke manier om voor mijzelf te toetsen of het beeld dat ik aan de telefoon heb gevormd ook past bij de daadwerkelijke situatie.'