Revalidatie in de ggz

Fysiek en cognitief herstel van een psychiatrische aandoening

Neurorevalidatie in de ggz
JulianaOord: revalidatie in de ggz

Fysiek en cognitief herstel van een psychiatrische aandoening

Een psychische aandoening is een flinke klap voor je brein. Het herstel kost daarin tijd, vaak meer tijd dan de behandeling of opname duurt. Veel patiënten ondervinden nog restklachten, zoals weinig energie, problemen met concentratie of moeite met planning.

Om hen te ondersteunen in het herstel richten we een compleet nieuwe revalidatie in op Juliana-Oord in Laren. De focus ligt op cognitieve en fysieke training. Met vaste onderdelen én ruimte voor maatwerk. En met aandacht voor de verschillende aspecten van gezondheid, zoals beweging, voeding en slaap.

Revalidatie in de ggz: training van hersens én lichaam

'De training in ons revalidatie-programma richt zich op zowel de hersenen als de lichamelijke conditie,' vertelt psychiater Eveline Veltman.

'Lichaamsbeweging is namelijk ook enorm goed voor je brein. Je maakt er hormonen door aan die de groei en gezondheid van je hersencellen verbeteren. Gecombineerd met ‘brain training’ verbetert dit de conditie van je hersenen. Zo wordt het makkelijker voor de patiënten om straks het dagelijks leven weer op te pakken.'

Lees het hele verhaal van Eveline

De focus tijdens het klinisch trainings- en herstelprogramma

In een 8-weeks programma in de neuropsychiatrie werken we met de patiënten aan fysiek en cognitief herstel. Het revalidatieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Cognitieve training, zoals het oplossen van puzzels. Hiermee worden vaardigheden zoals planning en overzicht verbeterd.

  • Fysieke training, zoals fitness, sport/spel en zwemmen.

  • Een gezonde leefstijl om het herstel van het brein te bevorderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagelijks wandelen in de bossen en elke dag met elkaar een gezonde maaltijd koken.

Meer informatie over het klinische trainnigs- en herstelprogramma

Heb je vragen over ons nieuwe afdeling in de neuropsychiatrie? Stuur gerust een bericht naar Eveline Veltman (psychiater) of Didi Rhebergen (ouderenpsychiater en onderzoeker).

Vernieuwing alom

Nieuwe afdeling, met een nieuw team in een nieuw pand. Met een trainingsprogramma dat compleet nieuw is vormgegeven en gebaseerd op de nieuwste inzichten.

Kortom: alles op deze afdeling is nieuw.

Dat biedt mooie kansen voor verpleegkundigen die houden van innoveren. Je krijgt namelijk echt de kans om over alles mee te denken. Over de ontwikkeling van het programma, maar bijvoorbeeld ook het onderzoek dat we gaan doen naar de effectiviteit.

Bekijk de vacatures