Els Neefjes werkt als ANIOS in de psychiatrie, op de crisisdienst in Almere. Vooraf weet ze nooit wat er op een werkdag gaat gebeuren.

Een werkdag als ANIOS op de crisisdienst

Bekijk onze ANIOS vacatures

Els Neefjes - ANIOS
Werken bij de crisisdienst

De crisisdienst wordt gezien als de ambulance van de psychiatrie. Een enorm leuke, leerzame werkplek voor mij als ANIOS in de ggz. Teamwork, snel en afwisselend werk met zeer veel disciplines. Iedere dag weer iets nieuws leren, altijd veilige supervisie. En de plek waar je de diversiteit van een hele provincie én de gehele psychiatrie kunt zien.

Dat is de korte versie van mijn werk. Nu de langere.

Van cellencomplex tot ziekenhuis

Als ANIOS bij de crisisdienst kom je op de meest diverse plekken. We zijn 24/7 bereikbaar en kunnen, afhankelijk van de ernst van de situatie, binnen een uur aanwezig zijn om patiënten te zien. In de regio Flevoland zie je patiënten van Almere tot Urk, van Zeewolde tot Lelystad. Dat betekent dat ik na een melding soms direct in de auto moet springen. Bij minder acute meldingen moeten we patiënten binnen 24 uur zien. Daarbij kunnen ze zowel naar ons komen als wij naar hen.

Ook qua situatie weet je nooit waar je terecht komt. Zo ben ik al naar cellencomplexen geweest, naar de SEH, in het ziekenhuis en bij verschillende huisartsen. Daarnaast kom ik, altijd samen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV), bij mensen thuis om suïcidale of psychotische patiënten te beoordelen.

Bij minder acute meldingen moeten we patiënten binnen 24 uur zien. Daarbij kunnen ze zowel naar ons komen als wij naar hen.
Els Neefjes, ANIOS in de psychiatrie

Aan jou de keuze

GGz Centraal is omvangrijk en divers. Daarom kunnen we inspelen op de ontwikkelwensen die jij als ANIOS hebt of de patiëntendoelgroep waarmee jij graag wil werken.

Bekijk onze vacatures

Taken verdelen

Mijn werkdag als ANIOS op de crisisdienst begint om half 9 's ochtends met een overdracht. En, ook niet onbelangrijk: een kopje koffie.

Tijdens een dienst zijn er altijd 2 teams van een basisarts en SPV’er beschikbaar. We bespreken aan het begin van de dag wie naar welke patiënt gaat. Een deel van de patiënten zien we ook op onze eigen locatie, de Meregaard. Doordat we patiënten soms enkele dagen vervolgen is het fijn als wij niet elke keer 45 minuten hoeven te rijden om ze te zien.

Altijd samen met een SPV

Als ANIOS ga je dus altijd op pad met een SPV. Doordat je soms bij mensen komt die ernstig verward zijn ga je voor je eigen veiligheid nooit alleen naar een patiënt. En als het onveilig is met z’n tweeën schakelen we de politie in om ons te ondersteunen.

Voor mij als ANIOS is het contact met de SPV ontzettend leerzaam. De meesten zijn zeer ervaren en weten op een mooie, vriendelijke en waar nodig strenge manier contact te maken met patiënten. We voeren de gesprekken samen, maar soms is het fijn om bij een zeer ervaren collega af te kijken hoe ze omgaan met moeilijke patiënten, partners of ouders. Zo blijf je leren in een veilig klimaat!

De SPV's weten op een mooie, vriendelijke en waar nodig strenge manier contact te maken met patiënten.
Els Neefjes, ANIOS in de psychiatrie

Medicatie starten

En wat doen wij dan met een patiënt? Afhankelijk van het beeld starten we medicatie. Dit doen we zeker bij psychotische mensen of bij mensen die zeer slecht slapen. Ook kunnen we starten met antidepressiva, maar daarvoor verwijzen we ook vaak mensen naar het Intensive Home Treatment Team (IHT). Zij kunnen patiënten 6 weken begeleiden. Als patiënten niet elke dag zorg nodig hebben kunnen we ze ook naar een FACT-team/Gebiedsteam verwijzen, of naar gespecialiseerde GGZ zorg in of buiten de regio.

Casusbespreking en supervisie van de psychiater

Na ieder patiëntencontact overleg ik met de psychiater. We bespreken de casus en het beleid. Ook is er iedere week supervisie met de psychiater om problemen te bespreken waar je tegenaan loopt bij het werk of thuis. We kijken hoe je het beste met bepaalde patiënten om moet gaan en oefenen soms met rollenspellen. Ontzettend leerzaam!

We kijken hoe je het beste met bepaalde patiënten om moet gaan en oefenen soms met rollenspellen.
Els Neefjes, ANIOS in de psychiatrie

Gezellig contact met collega’s

De crisisdienst is buiten leerzaam ook heel gezellig. Soms is het druk, soms is het rustig. Als dan alle huisartsen zijn gebeld en alle patiënten gezien, wordt er vaak een praatje gemaakt. Daarbij gaan foto's van de (klein)kinderen rond, worden de nieuwe huizen van de diverse collega's besproken of mooie verhalen verteld over oud-patiënten.

Lees meer verhalen van ANIOS Els

Lees meer verhalen van ANIOS Els

'De manier waarop je contact maakt met patiënten kan ervoor zorgen dat patiënten zich goed of slecht aan je adviezen houden. Het kan bepalen of ze wel of niet terugkomen. En bewust bezig zijn met de het contact met patiënten, dat leer je het beste bij de GGZ.'

Lees meer over werken als ANIOS in de psychiatrie

Meer weten over werken als ANIOS in de ggz?

Meer weten over werken als ANIOS in de ggz?

Werkervaring als ANIOS in de psychiatrie is relevant voor jouw loopbaan als arts, welk specialisme je uiteindelijk ook kiest. Benieuwd of onze ANIOS vacatures passen bij jouw interesses en ambities? We helpen je graag op weg. Bijvoorbeeld met een meeloopdag of door een gesprek met één van onze ANIOS of recruiters.

Stuur ons een mail

Stuur ons een open sollicitatie Bekijk onze ANIOS vacatures