Meer regie over de eigen behandeldoelen met het interactief behandelplan

Het interactief behandelplan is een nieuwe werkwijze om cliënten zelf meer regie te geven bij het opstellen van een behandelplan. In een podcast vertellen voormalig klinisch psycholoog Frank Kraaijeveld en klinisch psycholoog i.o. Francesca Zaat over hoe en waarom de methode werd ontwikkeld. 

Innovatie en vernieuwing in de GGZ: meer regie over de eigen behandeldoelen met het interactief behandelplan
Innovatie en vernieuwing in de GGZ: interactief behandelplan
Luister naar de podcast over traumatherapie door middel van EMDR-VR

Luister naar de podcast over het interactief behandelplan

Het interactief behandelplan werd aanvankelijk ontworpen voor EPA-patiënten, maar heeft inmiddels een succesvolle spin-off voor de kinder- en jeugd ggz. Deze 2 doelgroepen lijken een wereld van elkaar vandaan te liggen. 

'Toch is het niet gek dat we ook juist deze overlap hebben gevonden,' legt Francesca uit. 'Want de problemen waar het interactief behandelplan een antwoord op geeft, zijn voor beide doelgroepen hetzelfde.'

Frank en Francesca vertellen in de podcast hoe cliënten door middel van het interactief behandelplan zélf behandeldoelen formuleren. Met creativiteit en door samen te sparren. Op die manier ervaren zij meer regie over hun behandeling, het voelt meer 'eigen'. Daarmee heeft de behandeling duidelijke kaders én worden de naasten betrokken. 

Bekijk hier een visuele weergave van het interactief behandelplan. 

Luister hier naar de aflevering

Of luister naar de podcast op Spotify, via Apple Podcasts of in jouw favoriete podcast-app.

Podcasts over innovatie in de ggz

Bij GGz Centraal gebeurt er veel om innovaties in de zorg door te voeren. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, met de nieuwste technologie of door kleine aanpassingen op een afdeling.

Luister meer podcast-afleveringen Lees meer over ons innovatie-netwerk

Jouw idee in de praktijk

Ben jij op zoek naar een werkplek waar jij de ruimte krijgt om jouw ideeën uit te voeren? Met autonomie en een open houding tegenover vernieuwing?

Bekijk onze vacatures

Meer weten over het interactief behandelplan?

Neem gerust contact op met Frank Kraaijeveld of Francesca Zaat.

Lees ook meer over het innovatie-netwerk binnen GGz Centraal.