Het crisissignaleringsplan-DNA: een psychiatrische crisis visueel maken

Het crisissignaleringsplan. Het is een veelal verplicht maar niet altijd even geliefd onderdeel van de behandeling. Want een echt bruikbaar plan opstellen, dat is vaak lastig.

Voor cliënten is het moeilijk terug te halen wat zij op het moment van crisis deden of dachten. Daardoor is de informatie uit het signaleringsplan vaak vanuit de zorgverlener, in plaats van de cliënt zelf. Hierdoor voelt het plan niet als eigen voor de cliënt en is de kans dat het ongebruikt blijft groot. En dat kan voor zowel de cliënt als de zorgverlener frustrerend zijn.

Dat kan anders, dachten Elisa van Delft en Corine ter Burg.

Innovatie en vernieuwing in de GGZ: crisissignaleringsplan DNA
Innovatie en vernieuwing in de GGZ: crisissignaleringsplan DNA
Luister naar de podcast over het CSP-DNA: een innovatie voor een meer betrouwbaar én bruikbaan crisissignaleringsplan

Luister naar de podcast over het CSP-DNA: een innovatie voor een meer betrouwbaar én bruikbaan crisissignaleringsplan

In de aflevering leggen Corine ter Burg en Elisa van Delft uit hoe en waarom ze het CSP-DNA ontwikkelden. Dat is een model waarmee op basis van realtime informatie een crisis van een patiënt visueel wordt gemaakt. Geautomatiseerd en gepersonaliseerd, zodat zorgverleners sámen met de patiënt hypotheses kunnen vormen over de crisis.

Daarmee biedt het CSP-DNA een betrouwbare basis voor een signaleringsplan en wordt de eigen regie van de cliënt versterkt. Bekijk hier een visuele weergave van het CSP-DNA (pdf) en een uitkomst per vraag (pdf).

Luister hier naar de aflevering

Of luister naar de podcast op Spotify, via Apple Podcasts of in jouw favoriete podcast-app.

Podcasts over innovatie in de ggz

Bij GGz Centraal gebeurt er veel om innovaties in de zorg door te voeren. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, met de nieuwste technologie of door kleine aanpassingen op een afdeling.

Luister meer podcast-afleveringen Lees meer over ons innovatie-netwerk

Jouw idee in de praktijk

Ben jij op zoek naar een werkplek waar jij de ruimte krijgt om jouw ideeën uit te voeren? Met autonomie en een open houding tegenover vernieuwing?

Bekijk onze vacatures

Meer weten over het crisissignaleringsplan-DNA?

Elisa en Corine werken aan deze innovatie tijdens hun opleiding tot klinisch psycholoog.

Neem voor vragen contact op met Elisa van Delft of Corine ter Burg. En bekijk een video over het project op onze webpagina over wetenschappelijk onderzoek.