Luister naar de podcast over de Kersenboom: spraak-taal problematiek bij kinderen met autisme

De Kersenboom: een behandelgroep voor jonge kinderen met autisme en spraak-taal problematiek

Vooraf hadden Dineke Rang (kinder- en jeugspsychiater) en Joke van der Sluis (klinisch psycholoog) dit nooit verwacht: de grote hoeveelheid aanmeldingen voor het behandelprogramma 0-6 jaar bij de Kersenboom. Op de locatie bieden ze een dagbehandeling aan kinderen van 3 - 6 jaar met spraak-taal problematiek vanwege hun autisme.

'Vroeger kwam dit probleem minder vaak voor. Toch hebben we inmiddels een behoorlijke toestroom. In een commerciële setting zou je zeggen: aanbod creëert vraag. Maar nu hebben we het natuurlijk over autisme en het niet-praten daardoor.'

Innovatie en vernieuwing in de GGZ: Spraak-taal problematiek bij kinderen met autisme
Innovatie en vernieuwing in de GGZ: Spraak-taal problematiek bij kinderen met autisme

Het belang van een vroege interventie

In een podcast-aflevering vertellen Joke en Dineke over spraak-taal ontwikkeling bij jonge kinderen met autisme.

'Het is duidelijk dat dit een veelvoorkomend probleem is bij kinderen met autisme. En het is belangrijk dat we hier vroegtijdig aandacht aan besteden,' vertelt kinder- en jeugdpsychiater Dineke Rang. 'Hoe jonger het kind, hoe plastischer de hersenen nog zijn. In de ontwikkeling is er een aantal kritische perioden waarin het kind vaardigheden ontwikkelt. Gebeurt dat niet op die leeftijd, dan zal het later ook niet meer komen. Taal is één van die vaardigheden.'

Luister naar de podcast over spraak-taal problematiek bij kinderen met autisme

Contact leren maken door de PRT-methode (Pivotal Response Treatment)

De PRT-methodiek is één van de weinige bewezen effectieve behandelmethoden voor deze problematiek. Door zogenoemde leermomenten op te zetten nodig je het kind uit om taal in te zetten en lok je communicatie uit. Vaak verbetert ook het contact.

In de podcast vertellen Joke en Dineke hoe zij een behandelgroep volledig hebben ingericht ten behoeve van de PRT-methode. En vertellen ze over het belang van samenwerken met ouders en de positieve resultaten voor de meeste kinderen.

Luister hier naar de aflevering

Of luister naar de podcast op Spotify, via Apple Podcasts of in jouw favoriete podcast-app.

Podcasts over innovatie in de ggz

Bij GGz Centraal gebeurt er veel om innovaties in de zorg door te voeren. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, met de nieuwste technologie of door kleine aanpassingen op een afdeling.

Luister meer podcast-afleveringen Lees meer over ons innovatie-netwerk

Jouw idee in de praktijk

Ben jij op zoek naar een werkplek waar jij de ruimte krijgt om jouw ideeën uit te voeren? Met autonomie en een open houding tegenover vernieuwing?

Bekijk onze vacatures

Meer weten over de Kersenboom?

De Kersenboom is onderdeel van Fornhese van GGz Centraal.

Bekijk hier de folder (PDF) van de Kersenboom.

Lees hier ook het interview met sociotherapeuten Mirjam en Rosa over de PRT-methodiek bij de Kersenboom.