Bertine werkt als begeleidster in de volwassenen psychiatrie. In haar blogs schrijft ze over ziektebeelden, ontmoetingen en hoe ze lucht probeert te brengen in het contact met patiënten.

Nergens veilig

Bertine - Begeleidster
Nergens veilig

'Ze komen bij mijn huis, elke dag. Daar wachten ze mij op. Als ik in mijn auto aan het rijden ben, kom ik steeds dezelfde auto tegen. Ze volgen mij overal. Als ik 's nachts slaap, komen ze bij mij kijken en lachen ze mij uit. Ik kan niet meer slapen, ik mag geen medicijnen meer nemen. Ik moet mijn huis bewaken.'

Ergens besef je het je wel. Dit klopt niet, ik moet hulp zoeken.
Je wordt opgenomen, je bent er klaar mee. Uitgeput, moegestreden.

'Iedere blik, elk knikje of glimlach gaat over mij'

Achterdocht, waanideeën, slaapgebrek en je bedrogen voelen. Het zijn de dingen waar je mee in gevecht bent. Je hebt wekenlang nauwelijks geslapen, bent continu op je hoede of ze achter je aan zitten. Er is niemand die je nog kunt vertrouwen wanneer je bij iedere blik, elk knikje of glimlach denkt dat het over jou gaat. Zelfs je eigen vrienden niet.

Tijdens de opname in de kliniek wordt er gestart met medicatie. Het maakt je gedachten rustiger, je kan weer beter slapen. Stap voor stap kom je tot rust. Alles wat er in de afgelopen periode is gebeurd ben je aan het overdenken. Het is veel. Je schaamt je voor je eigen handelen.

Hoe kan het dat ik dit denk? Waarom kan ik mijn gedachten niet controleren? De medicatie maakt je stabieler, maar ook angstiger. De realiteit die aan komt kloppen is confronterend. Je moet weer vertrouwen krijgen in je eigen denken en vertrouwen dat de medicatie zijn werk zal doen.

Veiligheid vinden we vaak in voorspelbaarheid. Maar hoe pak je dit aan als je brein alle kanten opschiet, behalve de kant die jij op wilt? Door in gesprek te blijven, te voorkomen dat je jezelf isoleert van de buitenwereld en durven om anderen binnen te laten.

Ondanks de angst toch de wereld instappen. Dat is elke dag een overwinning.

Over Bertine

Over Bertine

Ik werk sinds 2019 als begeleidster binnen de volwassenen psychiatrie, op de open afdeling van de kliniek Meerzicht in Lelystad. Daar worden patiënten tijdelijk opgenomen wanneer het thuis niet meer gaat.

In mijn blogs neem ik je mee in ontmoetingen. Leven in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, dat is voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid op z'n zachtst gezegd een uitdaging. Op de afdeling probeer ik wat lucht te brengen in het contact. Ik kijk naar mogelijkheden en talenten, ondersteun en relativeer. Ik sta naast mensen, naast ieder uniek persoon.

Aan jou de keuze

GGz Centraal is omvangrijk en divers. Daarom kunnen we inspelen op individuele ontwikkelwensen, functie-inhoud en type behandelprogramma. Aan jou de keuze.

Bekijk onze vacatures

Werken in de specialistische ggz

We stimuleren onze medewerkers om ideeën uit te proberen en hun kwaliteiten te ontwikkelen. Geïnspireerde collega's maken het verschil voor patiënten met complexe problematiek.

Lees de verhalen van onze collega's