Bertine werkt als begeleidster in de volwassenen psychiatrie. In haar blogs schrijft ze over ziektebeelden, ontmoetingen en hoe ze lucht probeert te brengen in het contact met patiënten.

'Bij jou gaat altijd alles goed'

Bertine - Begeleidster
Bij jou gaat altijd alles goed

De afgelopen dagen gaan minder goed dan gehoopt. De wereld om je heen gaat te snel, mensen vragen veel. De één wil dit, de ander wil dat. En jij? Wat wil jij? Jij wil vooral begrepen worden.

Een boel onrust in je hoofd en veel onzekerheid over de toekomst. In een gevoel van wanhoop pak je mijn arm vast en vraagt of ik je wil helpen.

Onbegrip

Schizofrenie en een verstandelijke beperking. Het is zo moeilijk om te snappen waarom de psychiater nieuwe medicijnen voor wil schrijven. Je wilt gewoon naar huis en met rust gelaten worden. Ondertussen zijn je gedachten onaardig en hoor je de hele dag boze stemmen. Het gaat thuis niet en je familie maakt zich zorgen.

Geen ziektebesef en je onbegrepen voelen. Probeer dan maar eens vriendelijk te blijven tegen die boze buitenwereld. Je schreeuwt en slaat op tafel. ‘Ik kan niet meer. Ik voel me alleen.’

We zitten samen in een stille ruimte. Ik laat je boosheid eruit komen. Na de boosheid komt verdriet, onmacht. Ik stel je gerust in dit moment. Maar weet ook dat het volgende moment weer anders kan zijn.

Iets simpels in een ingewikkeld leven

Terwijl ik naar je luister, verschuift je aandacht ineens naar mijn nagels. Je vraagt of je ze mag lakken. Afleiding zoeken in de chaos, soms kan dat helpen. We zitten samen om de tafel en je vraagt aan mij of ik wel eens een probleem heb. 'Bij jou gaat altijd alles goed,’ hoor ik je zeggen.

Net als ieder ander heb ik ook wel eens problemen, onzekerheden, angsten voor wat komen gaat. Maar geen psychiatrische stoornis.

Het hebben van een verstandelijke beperking en een psychiatrische stoornis is ingewikkeld. Hoe ik je het beste kan benaderen is soms ingewikkeld. De ene dag werkt het wel, de andere weer niet. Ik kan daarvan balen, help ik jou wel op deze manier?

Terwijl mijn nagels één voor één roze kleuren vertel ik je dat ik het antwoord ook niet altijd weet. Het leven is gewoon ingewikkeld. De ene dag voelt beter dan de andere dag.

Zo is een onrustige dag uitgelopen in een rustige nagellaksessie. Wat iets simpels kan brengen in een ingewikkeld leven.

Over Bertine

Over Bertine

Ik werk sinds 2019 als begeleidster binnen de volwassenen psychiatrie, op de open afdeling van de kliniek Meerzicht in Lelystad. Daar worden patiënten tijdelijk opgenomen wanneer het thuis niet meer gaat.

In mijn blogs neem ik je mee in ontmoetingen. Leven in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, dat is voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid op z'n zachtst gezegd een uitdaging. Op de afdeling probeer ik wat lucht te brengen in het contact. Ik kijk naar mogelijkheden en talenten, ondersteun en relativeer. Ik sta naast mensen, naast ieder uniek persoon.

Aan jou de keuze

GGz Centraal is omvangrijk en divers. Daarom kunnen we inspelen op individuele ontwikkelwensen, functie-inhoud en type behandelprogramma. Aan jou de keuze.

Bekijk onze vacatures

Werken in de specialistische ggz

We stimuleren onze medewerkers om ideeën uit te proberen en hun kwaliteiten te ontwikkelen. Geïnspireerde collega's maken het verschil voor patiënten met complexe problematiek.

Lees de verhalen van onze collega's