Verwijzingen nemen toe, daarom breidt ons team uit. Voor wie jij er bent? Cliënten met een vluchtelingenachtergrond met een breed scala aan psychiatrische problemen. Binnen deze functie werk je voornamelijk outreachend en ben je werkzaam op de verschillende AZC’s. Ondanks dat je veel op pad bent sta je in verbinding met je team. Je werkt nauw samen met psychiaters, artsen, maatschappelijk werkers, gz-psycholoog, basispsychologen en verpleegkundigen, in je eigen en andere teams zoals teams van ketenpartners zoals GZA, COA, VluchtelingenWerk en andere betrokken hulpverleners. Met je vakgenoten zorg je voor het behoud en de ontwikkeling van vakspecifieke kennis. Kortom, je bent er als sociaal psychiatrisch verpleegkundige door:
- intakes te doen, dit doe je samen met een regiebehandelaar.
- samen met cliënt en de naastbetrokkenen het behandelplan op te stellen.
- wekelijks deels te nemen aan multidisciplinaire overleggen.
- samen te werken met andere organisaties rondom de cliënt en daarin een coördinerende rol aan te nemen.
- de voortgang van de behandeling te evalueren.
- de client bij te staan in crisissituaties, je draait overigens geen wisseldiensten.
Met circa 8 andere professionals vorm je het multidisciplinaire team van het
Vluchtelingenprogramma. We bestaan uit twee teams, team Noord en team Zuid. We bekijken graag samen met jou welk team het meest passend is. Met jou als sociaal psychiatrisch verpleegkundige zijn we nóg sterker in wat we doen. Namelijk, zorg bieden aan cliënten met complexe problematiek. Het gaat om mensen met ernstige psychiatrische stoornissen, veelal trauma’s en depressies, die daardoor beperkt worden in hun dagelijks functioneren. Binnen de doelgroep is een grote diversiteit aan landen van herkomst, culturen, religies en persoonlijke achtergronden. Om je te ondersteunen in de communicatie wordt er gewerkt met tolken. Vaak ontbreekt er een sociaal netwerk en sociale steun en zijn er problemen op meerdere terreinen (psychisch, sociaal, juridisch, leefomgeving/huisvesting).
We bieden diagnostiek, crisisinterventie en behandeling. We streven naar een behandeling die, waar mogelijk, zo snel mogelijk leidt tot herstel, inzicht, zelfregie en zelfredzaamheid. Behandeling vindt plaats door middel van steunend-structurerende gesprekken, psycho-educatie, diverse psychotherapieën waaronder traumaverwerking, non-verbale therapievormen, farmacotherapie en aandacht voor systeem en netwerk.
Diana Owusu (SPV i.o): Door te werken met vluchtelingen ben ik gaan inzien hoe groot de veerkracht is van mensen. De hoop dat men koester in het leven ondanks alle tegenslagen. Het is geweldig om perspectief te bieden, te werken aan de kwaliteit van leven en vergroten van de zelfstandigheid. Het is divers, leerzaam en vooral dankbaar werk. Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons voor meer informatie en toelichting."Hoe je ons team het beste kunt omschrijven? Betrokken, toegankelijk, veel compassie voor onze doelgroep en met aandacht voor elkaars eigenheid en deskundigheid. We zijn collegiaal en sterk gericht op samenwerken zowel met interne als externe partners.