Doorsturen
 
Doorsturen
 

stageplek nameting Leefstijl

In een team samen met andere studenten verricht je metingen naar beweging (geavanceerde stappenteller), kwaliteit van leven, psychotische symptomen en bewegingsstoornissen (semigestructureerd interview) bij mensen met een psychiatrische aandoening in de beschermde woonvormen in de regio Veluwe & Veluwe Vallei. Ook ...

 • Regio: Ermelo
 • Vakgebied: Stageplaatsen
 • Opleidingsniveau: HBOWO
 • Aantal uren per week: 24 - 32 uur

Wat ga je doen?

In een team samen met andere studenten verricht je metingen naar beweging (geavanceerde stappenteller), kwaliteit van leven, psychotische symptomen en bewegingsstoornissen (semigestructureerd interview) bij mensen met een psychiatrische aandoening in de beschermde woonvormen in de regio Veluwe & Veluwe Vallei. Ook zal een eerder gebruikte vragenlijst voor de implementatie-evaluatie herzien en digitaal opgezet moeten worden. In samenspraak kan besloten worden deze metingen te verdelen op basis van opleidingsachtergrond. De standplaats zal locatie Veldwijk in Ermelo zijn. Verslaglegging kan uiteraard ook vanuit huis.

Wat heb je nodig?

Wij zoeken studenten die nieuwsgiering zijn naar – en affiniteit hebben met – de psychiatrie. Je voldoet aan de volgende voorwaarden:
 • je solliciteert op deze onderzoeksstage in het kader van een erkende HBO of WO opleiding;
Voor de effectmetingen:
 • je hebt minimaal affiniteit met dataverwerking in Excel of SPSS en het interviewen van patiënten. Ervaring met SPSS en/of afnemen van (psychologische) vragenlijsten is een pré;
Voor de implementatie evaluatie:
 • ervaring met het maken van vragenlijsten in een tool zoals SurveyMonkey is een pré;
 • je hebt sterke communicatieve vaardigheden, toont initiatief, bent nauwkeurig en flexibel en kunt goed samenwerken;
 • behendigheid met digitale middelen voor de beweegmeting;
 • het is een pré als je in het bezit bent van een rijbewijs B.

Wat mag je verwachten?

Een setting voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, wat betekent dat al het onderzoek dat wij doen direct ten goede moet komen aan de behandeling van onze patiënten. GGz Centraal loopt voorop als het gaat om onderzoek naar leefstijl in de langdurige zorg. De metingen worden uitgevoerd in samenwerking met andere studenten die tegelijktijdig starten, onder begeleiding van een onderzoeker en psychiater. Tijdens het onderzoek zal je ervaring op doen met het werken met mensen met een psychische aandoening. Je wordt getraind in het afnemen van de benodigde gegevens.

Tijdens je stageperiode ontvang je een stagevergoeding conform de CAO GGZ. GGz Centraal werkt met een eigen stageovereenkomst, deze staat naast een eventuele stageovereenkomst vanuit je opleiding. Op basis van beschikbare data binnen de onderzoekslijn Psychotische Stoornissen zijn er veel mogelijkheden t.a.v. onderzoeksvragen in het kader van een scriptie/thesis.
Bij wederzijdse tevredenheid is er uitzicht om gedurende de zomer als vakantiekracht in dienst te komen om de metingen voort te zetten voor de evaluatie van de klinische setting.
 

Waar ga je werken?

Achtergrond
Een leefstijl met weinig fysieke activiteit en ongezonde eetgewoonten speelt een grote rol bij het ontstaan van risicofactoren voor hart- en vaatziekten (o.a. metabool syndroom) en draagt bij aan een verkorte levensduur van 10-20 jaar bij mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Een binnen GGz Centraal ontwikkelde leefstijlbehandeling heeft op de lange termijn zichtbaar gunstige effecten op fysieke gezondheid, kwaliteit van leven, psychosociaal functioneren en medicatiegebruik. Met deze aanpak en het onderzoek ernaar trekt GGz Centraal (inter)nationaal aandacht.
 
Na het succes binnen de kliniek gaven cliënten, familie en personeel het belang aan van een goed vervolg van de leefstijlbehandeling na opname binnen GGz Centraal. Om buiten de kliniek (bijv. in een begeleide woonvorm) de opgebouwde gezonde leefstijl zelfstandig voort te zetten bleek voor veel cliënten een (te) grote opgave. Het Zorgondersteuningsfonds heeft een subsidie toegekend die bedoeld is om de leefstijlbehandeling verder te bestendigen en ook ambulant vorm te geven. Naast bredere implementatie van de klinische behandelvorm op locatie Veldwijk in Ermelo, is daarom een pilot gestart met een aangepaste vorm binnen de beschermde woonvormen. Nadat eerder een basismeting heeft plaatsgevonden, zal in het voorjaar van 2019 een nameting bij +/- 100 bewoners plaatsvinden om de werkwijze te evalueren, waarbij dit wordt vergeleken met woonvormen die de gebruikelijke begeleiding boden.
De evaluatie bestaat uit grofweg twee delen:
 • Evaluatie van effecten, waarvoor verschillende gegevens rondom beweging en gezondheid verzameld worden.
 • Evaluatie van de implementatie: wat waren bevorderende en belemmerende factoren bij het implementeren en welke verbeterpunten kunnen geformuleerd worden voor een vervolg?
Hiervoor zoeken wij studenten die vanaf 1 februari in het kader van een onderzoeksstage mee willen draaien bij deze nameting.

Solliciteren

Is je interesse gewekt? Kijk voor meer informatie, inclusief links naar relevante documenten, onderzoek en publicaties, op www.ggzcentraal.nl/leefstijl.
Stuur voor sollicitatie je CV en motivatie naar Jeroen Deenik (j.deenik@ggzcentraal.nl).

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is een vast onderdeel van onze referentiecheck.

Reageren kan tot 26-11-2018.

Gerelateerd

 • Geen gerelateerde vacatures gevonden
Doorsturen