Hoe ben je terecht gekomen bij GGz Centraal?

Geny

Bijna 30 jaar geleden, na het afronden van de HBOV-opleiding in Leusden. Ik was helemaal niet van plan om in de psychiatrie te gaan werken. Zag mezelf vooral als wijkverpleegkundige. Mijn laatste stage was in een gesloten opnameafdeling op Zon & Schild en ik was om.

Heb je er bewust voor gekozen om met GGz cliënten te werken?
Ja, na deze stage zeker

Ik heb vooral ervaren hoe belangrijk het is jezelf in je vak te blijven ontwikkelen en de grenzen van jezelf op te zoeken en te verleggen.

Wat drijft je in je werk?

Gedurende de afgelopen 30 jaar is dat wel wat verschoven. Wat me nu vooral drijft is de mens achter de psychiatrische stoornis/aandoening. Patiënten hebben de aandoening, maar de gevolgen van deze aandoening raken de mens achter de aandoening. Hier aandacht voor hebben brengt een positieve beweging op gang.

Waarom wilde je graag verpleegkundig specialist worden?
Voor de opleiding werkte ik als teamleider. Ik miste het inhoudelijk werken met patiënten en heb ‘het roer omgegooid’. De opleiding tot verpleegkundig specialist was voor mij toen een logische vervolgstap.

Wat moet je allemaal doen voor deze opleiding?

Ik heb gekozen voor de drie jarige variant en een fulltime dienstverband. Dit betekent 24 uur als behandelverantwoordelijke werken. Daarnaast één keer week een dag naar de opleiding in Utrecht en 4 uur per week voor je project en/of onderzoek. Je werkt ieder jaar op een andere werkplek waarvan minimaal 1 jaar klinisch. Ieder jaar voer je op deze werkplek een innovatieproject uit. 2 projecten hadden betrekking op e-healthontwikkeling in de organisatie.

Er wordt veel aandacht besteed aan reflectief leren (supervisie/intervisie). Daarnaast heb je per jaar verschillende praktijkopdrachten: N=1 studie (3x), farmacotherapie (3x), een opiniërend artikel schrijven, somatiek en een management opdracht. En tot slot voer je gedurende je opleiding een toegepast wetenschappelijk onderzoek uit. Kortom: het is drie jaar buffelen, zowel voor mezelf als voor mijn gezin en vrienden.

Het is drie jaar buffelen, zowel voor mezelf als voor mijn gezin en vrienden.

Het gaat om een combinatie van kennis, vaardigheden en attitudeontwikkeling waardoor ik complexe psychiatrische problematiek beter doorgrondt, buiten de kaders kan denken en de regie over de behandeling kan voeren.

Wat heb je persoonlijk geleerd?
Ik heb vooral ervaren hoe belangrijk het is jezelf in je vak te blijven ontwikkelen en steeds grenzen van jezelf op te zoeken en verleggen zodat je in je functioneren geen karikatuur van jezelf gaat worden.

Heb je genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen bij GGz Centraal?

30 jaar bij Zon & Schild, Symfora en GGz Centraal. Telkens als ik open ging staan voor een nieuwe uitdaging kwam het op mijn pad. Dus mogelijkheden genoeg.

Vind je GGz Centraal innovatief?
Ja, steeds meer

Je zit in de commissie ZorgICT; kun je daar iets over vertellen?
De commissie ZorgICT is door de RvB ingesteld en geeft advies over GGz Centraal brede veranderingen in zorgapplicaties en ontwikkelt beleid m.b.t. ZorgICT. We brengen o.a. een advies uit over de keuze voor een cliëntenportaal.

Zie jij jezelf ook bij GGz Centraal werken?

Recente vacatures

Open sollicitatie

Ben je geïnspireerd en heb jij dezelfde ervaringen ondernomen? Kom dan eens met ons in contact als GGZ Centraal ook iets voor jou kan betekenen. Meld je aan voor onze job alert of stuur een open sollicitatie.