Het gaat om echte interesse tonen

Bonito

Bonito Soekardjo (42 jaar) startte in 1998 de opleiding verpleegkunde niveau 4 bij GGz Centraal. Binnen de organisatie heeft hij als verpleegkundige bij diverse onderdelen van de organisatie gewerkt en na een periode als PIT-verpleegkundige (psychiatrische intensieve thuiszorg) leek het een logische stap om te starten met de opleiding SPV. 'In deze functie ben ik de spin het web’, aldus Bonito, in mijn voorgaande banen heb ik ervaring op kunnen doen op gesloten en open afdelingen, dagbehandeling en ambulante zorg. Mijn opleiding heb ik binnen een FACT-team gedaan en na 10 jaar heb ik in november 2016 de overstap gemaakt naar de doelgroep kinderen en jeugd en werk ik bij Fornhese.

Twee banen

Eigenlijk heb ik twee banen; voor twee dagen in de week werk ik binnen het regioteam Lelystad en Almere 6 t/m 12 jaar en voor de andere dagen werk ik voor het team spoedeisend (SEC) binnen een regulier team dat meer op behandeling is gericht in Almere. In mijn eerste baan ben ik meer aan het begeleiden/ behandelen en betreft het hier zowel kort als lange termijn interventie. Het gaat over jongeren waarbij er sprake is van complexe psychiatrische problematiek met een crisisachtig karakter. In deze rol behandel ik de jongeren (cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende gespreken, omgaan met spanning) daarnaast zijn systeemgerichte interventies belangrijk.

Het gaat om echte interesse tonen

In de tweede baan heb ik wekelijks een dag telefoondienst en screen dan alle telefoontjes en e-mails van onze verwijzers zoals huisartsen en wijkteams en zet ze dan door naar collega’s die bureaudienst (crisisdienst ) hebben. Tijdens zo’n bureaudienst (crisisdienst ) beoordelen de collega psychiater en de SPV samen de crisisaanmeldingen op urgentie zoals psychotisch of suïcidaal gedrag. Vaak nodigen we de jongere met zijn ouders of verzorgers op kantoor uit, soms zien we ze thuis of in het ziekenhuis. Dit is vaak op verzoek van de kinderarts in het ziekenhuis en wanneer er sprake lijkt te zijn van psychiatrisch of gevaarlijk gedrag.

Vaak nodigen we de jongere met zijn ouders of verzorgers op kantoor uit, soms zien we ze thuis of in het ziekenhuis.

Tijdens mijn werk als SPV in een FACT-team heb ik steeds vaker gedacht: ‘Wat zou het mooi zijn om vroegtijdig interventies te doen om erger te voorkomen’. Kinderen kun je immers nog vormen, daar heb je nog enige invloed op. Ze in deze levensfase sterker en weerbaarder maken zodat ze zelfstandig de uitdagingen in het leven aan kunnen. Want het is niet gemakkelijk voor een aantal jongeren om zich staande te houden, zeker als je door leeftijdsgenoten afgebrand wordt op social media. Het gaat er best heftig aan toe bij deze doelgroep; het aantal jongeren dat een poging doet om suïcide te plegen of depressieve gevoelens heeft, is aanzienlijk en maakt deel uit van mijn dagelijks werk.

Mooi resultaten

Toch zie ik ook mooie resultaten bij een juiste aanpak. Zo was er een jongen van 15 jaar met autisme die niet meer naar school ging en zich terugtrok in een isolement. Ouders waren gescheiden en moeder werkte veel en onregelmatig. Zij ging er vanuit dat hij zelfstandig genoeg was om op tijd naar school te gaan; maar dat lukte hem niet; hij miste een dagelijks overzicht. Met anderen als school en het wijkteam maken we dan een plan en hebben moeder en zoon hierin meegenomen. In deze situatie heb ik een regierol en bewaak de voortgang. Moeder kon een tijdje halve dagen werken en de jongen is gestart met een dag naar school en gaat nu weer alle dagen. Fijn dat de jongen weer op de rit is en een doel heeft; dat geeft goede moed!

Zie jij jezelf ook bij GGz Centraal werken?

Recente vacatures

Open sollicitatie

Ben je geïnspireerd en heb jij dezelfde ervaringen ondernomen? Kom dan eens met ons in contact als GGZ Centraal ook iets voor jou kan betekenen. Meld je aan voor onze job alert of stuur een open sollicitatie.