Fysiek en cognitief herstel van een psychiatrische aandoening 

Een psychische aandoening is een flinke klap voor je brein. Het herstel kost daarin tijd, vaak meer tijd dan de behandeling of opname duurt. Veel patiënten ondervinden nog restklachten, zoals weinig energie, problemen met concentratie of moeite met planning.  

Om hen te ondersteunen in het herstel richten we een compleet nieuwe afdeling in, waar de focus ligt op cognitieve en fysieke training. Met vaste onderdelen én ruimte voor maatwerk. En met aandacht voor de verschillende aspecten van gezondheid, zoals beweging, voeding en slaap. 

Training van hersens én lichaam 

'De training in ons herstelprogramma richt zich op zowel de hersenen als de lichamelijke conditie,' vertelt psychiater Eveline Veltman.  

'Lichaamsbeweging is namelijk ook enorm goed voor je brein. Je maakt er hormonen door aan die de groei en gezondheid van je hersencellen verbeteren. Gecombineerd met ‘brain training’ verbetert dit de conditie van je hersenen. Zo wordt het makkelijker voor de patiënten om straks het dagelijks leven weer op te pakken.’ 

KNOP Lees het hele verhaal van Eveline

De focus tijdens het Klinisch trainings- en herstelprogramma

In een 8-weeks programma werken we met de patiënten aan fysiek en cognitief herstel. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • Cognitieve training, zoals het oplossen van puzzels. Hiermee worden vaardigheden zoals planning en overzicht verbeterd. 
  • Fysieke training, zoals wandelen in de bosrijke omgeving, om activering en initiatief 
  • Een gezonde leefstijl om het herstel van het brein te bevorderen 

Vernieuwing alom

Nieuwe afdeling, met een nieuw team in een nieuw pand. Met een trainingsprogramma dat compleet nieuw is vormgegeven en gebaseerd op de nieuwste inzichten. 

Kortom: alles op deze afdeling is nieuw.  

Dat biedt mooie kansen voor verpleegkundigen die houden van innoveren. Je krijgt namelijk echt de kans om over alles mee te denken. Over de ontwikkeling van het programma, maar bijvoorbeeld ook het onderzoek dat we gaan doen naar de effectiviteit. 

Bekijk de vacatures