IHT; de brandweer van de psychiatrie

We spreken Sayenne Brugman en Jessica Martens op een van de warmste dagen van deze zomer. Buiten is het 36 graden en binnen is het net zo warm. Misschien wel zo toepasselijk voor een team dat zich omschrijft als ‘de brandweer van de psychiatrie’. Lees hoe het eraan toegaat bij het Intensive Home Treatment (IHT) team in Almere.

Quote:

'Wij zoeken een collega met iets extra’s: met de X Factor' 

Eigenlijk zijn wij een 'buitenkliniek'

“Wij zijn de brandweer van de psychiatrie, zeggen we wel eens in het ‘Intensive Home Treatmentteam’ (IHT-team). We zijn het verlengde van de crisisdienst. Wij zetten ons in om opnames te voorkomen. Als een crisis thuis niet te bezweren is en een inbewaringstelling (IBS) is noodzakelijk, dan wordt iemand opgenomen in de kliniek. Dan is er sprake van een gesloten opname. Als de crisis thuis te behandelen is mét intensieve zorg dan komt het IHT-team in actie. Wij zijn dan zes weken intensief bij iemand betrokken. Als we de crisis hebben bezworen, met behulp van medicatie en ondersteuning , verwijzen we iemand door. Bijvoorbeeld naar het FACT -team of naar het team stemming en angst. Wij zijn voor het acute stuk. Eigenlijk zijn we een  ‘buitenkliniek’!

Soms vragen we verlenging aan omdat we wat meer tijd nodig hebben maar die periode van zes weken karakteriseert ons werk. Daarna zorgen we voor een ‘warme’ overdracht, dat wil zeggen dat de patiënt erbij is. We bespreken dan wat deden en wat de resultaten zijn. Ook het crisissignaleringsplan geven we dan mee aan de opvolger. Die begint waar wij eindigden.

Je draait je stuur om en gaat

’s Ochtends komen we allemaal om 8.30 uur op kantoor in Almere of bellen in vanuit een locatie. We verdelen de patiënten en maken zelf de afspraken. Om 10.00 uur vliegen we uit. Ons werk is onvoorspelbaar, de patiënt bepaalt onze agenda. Zo rijd je weg uit Urk en word je gebeld: ‘Ben jij toevallig nog in de Noordoostpolder? Dan kun je weer terug want er dreigt iets niet goed te gaan met een patiënt. Huppakee je draait je stuur om en gaat. Dat maakt het werk ook zo gevarieerd. We hebben flexibele tijden en ondersteunen elkaar, ook in de kliniek als dat nodig is. We werken ook in het weekeinde en worden hiervoor ingeroosterd. Die tijd pak je een andere keer weer terug.

Ambulantisering vind ik een mooie ontwikkeling

Ons team krijgt steeds meer body. We blijven ons ontwikkelen. GGz Centraal biedt ons die mogelijkheid. Jessica gaat de in-company opleiding voor sociaal psychiatrisch verpleegkundige SPV volgen en Sayenne start met een opleiding tot systeem therapeutisch werker.”

Jessica: “Ik zie me dit werk nog heel lang doen. Die ambulantisering vind ik een mooie ontwikkeling in de psychiatrie, in de tijd van nu zijn de gebiedsteams niet meer weg te denken. We zien mensen in hun eigen thuissituatie en dat vind ik een gezonde en goede situatie. Mensen kunnen thuis veel meer en  herstellen eerder.”

Sayenne:  “Eens! In die zes weken ben je even onderdeel van iemands eigen systeem. Je brengt zorg op maat, zoals die keer dat ik met een patiënt ging hardlopen in plaats van praten. Een andere dan gebruikelijke interventie met als resultaat dat zij het hardlopen oppakte als ontspanning in haar leven. Heel bijzonder vind ik dat.”

Jessica en Sayenne 2.jpg

Wij zoeken een collega met iets extra’s, met de X Factor 

Hoe ziet jullie nieuwe collega eruit? “Donkerblond, dertig jaar, bruine ogen, man... Zonder gekheid, dit werkt vraagt om een stevige flexibele en creatieve persoonlijkheid. Bij voorkeur iemand die ervaring heeft opgedaan in de acute psychiatrie. Het werk brengt veel dynamiek mee. Je komt thuis bij mensen uit alle lagen van de samenleving en van alle leeftijden, van 18 tot 100 jaar. Je moet communicatief sterk zijn. Als jij te weinig meters hebt gemaakt in het leven of binnen de psychiatrie kan dit werk je onzeker maken. Jij bent misschien de laatste die iemand heeft gezien en die wil je goed achterlaten. Je kunt immers niet sparren met een collega zoals in de kliniek, je moet het zelf doen. Wij zoeken een collega met iets extra’s, met de X Factor, die goed kan aansluiten bij onze patiënten en ons team.

Vandaag is een betere dag dan gisteren

Ons team bestaat uit ongeveer 10 collega’s: teamleider, psychiater, verpleegkundig specialist, basisarts, verpleegkundig specialist in opleiding, verpleegkundigen en sociotherapeuten. We hebben hart voor onze patiënten. We willen allemaal hetzelfde namelijk dat vandaag een betere dag is dan de dag hiervoor. We roeren ons allemaal op onze eigen manier, lachen en bespreken veel. We werken super zelfstandig maar letten ook op elkaar. Soms is het weken achter elkaar druk en zie je elkaar niet. We appen dan met elkaar: waar hang je uit? Dan is er altijd wel iemand die zegt: ‘hé jongens nu even samen lunchen’.”